De Zwitserse wijnen van Café Bern

 

Wij zijn trots op onze Zwitserse wijnen. Elk jaar gaan we in het najaar naar Zwitserland om weer de wijnen voor het komende jaar te selecteren. We proeven bij heel wat verschillende wijnboeren, maar al jaren blijken de wijnen van Olivier Mounir van Caves du Rhodan er met kop en schouders bovenuit te steken. Wij zijn trouwens niet de enigen die dat vinden want Olivier’s wijnen worden keer op keer bekroond met gouden medailles.

Op de foto staan we de Pinot Noir die we komende jaar in Café Bern zullen schenken te keuren. Intussen toont Olivier Mounir trots de oorkonde omdat zijn Fendant zojuist (weer eens) met goud is onderscheiden.

V.l.n.r.: Heinz Bachmann, groot kenner van Zwitserse wijnen, Tom Bachmann, mede-eigenaar van Café Bern, Olivier Mounir en Thomas Maag, beiden van Caves du Rhodan en Robert Handjes, wijnconsultant van Café Bern.

Caves du Rhodan Pinot Noir

 

Dit is de verrukkelijke Pinot Noir die in Café Bern wordt geschonken.

De wijn is afkomstig van de hellingen boven het dorpje Salgesch, in het Rhônedal in de Wallis. De wijngaarden van Salgesch hebben een grote reputatie als het gaat om de Pinot Noir-wijn die hier wordt gemaakt.

De pinot noir staat bekend als een lastige druif, die alleen onder heel specifieke omstandigheden echt goede wijnen voorbrengt. De bodem van Salgesch -kalksteen met een hoog magnesiumgehalte- en het zonnige milde klimaat met koele nachten, dankzij de hoogte van de wijngaarden (580-700 m), staan borg voor een langzame, gestage rijping van de druiven. Dat is precies wat de pinot noir nodig heeft om mooie, verfijnd geurende, elegante wijnen op te leveren.

Deze Pinot Noir is de perfecte begeleider van de Entrecôte Café Bern, de Steak au Pistou en de Steak au Poivre, maar ook bij de Emincé de Veau komt hij prachtig tot zijn recht.

Caves du Rhodan Fendant

 

Ook de Fendant is afkomstig uit de wijngaarden van Salgesch.

Fendant is de naam die in de Wallis wordt gebruikt voor de chasselasdruif. De chasselas is een zeer oud druivenras, dat vroeger in veel meer wijngebieden op grote schaal stond aangeplant, zoals in Duitsland, waar hij bekend is onder de naam Gutedel, in de Elzas en langs de Loire in de buurt van Pouilly-sur-Loire. In de loop der tijd is hij op de meeste plaatsen vervangen door andere druivenrassen.

Maar juist in Zwitserland, waar hij volgens de grote druivenrasdeskundige Pierre Galet ook zijn oorsprong heeft, gedijt hij uitstekend en brengt hij heerlijke, zacht geurende, sappige, aantrekkelijke wijnen van uitstekende kwaliteit voort. De chasselas blijkt bij uitstek geschikt voor de bergachtige wijngaarden met hun koele nachten en het is dan ook met afstand het meest aangeplante druivenras van Zwitserland.

Van oudsher gelden de wijnen van de chasselasdruif als de ultieme begeleider van kaasfondue. En wie de combinatie van de kaasfondue van Café Bern en de Fendant van Caves du Rhodan eenmaal geprobeerd heeft, begrijpt waarom.